Šumivá vína
Šumivé víno je druh nápoje obohacený o oxid uhličitý, který vzniká přirozeně během fermentačního procesu (v lahvi nebo v nerezových tancích). Bublinky se objevují jako výsledek zpracování cukru kvasinkami - u tichých vín CO2 uniká z nádoby, ve které víno vzniká, u šumivých se bublinky v nádobě uzavřou a zůstávají v tekutině.
Je třeba zdůraznit, že šumivé víno není totéž, co víno sycené oxidem uhličitým - tedy takové, do kterého se uměle přidává oxid uhličitý. Tato vína se nazývají perlivá vína a jedním z nich je například typ vína Frizzante.
Bellini je slavný koktejl z italských Benátek namíchaný z prosecco brut a šťávy z lahodných bílých broskví Maria Bianca.
Bellini je slavný koktejl z italských Benátek namíchaný z prosecco brut a šťávy z lahodných bílých broskví Maria Bianca.
Diva di Sera Moscato & Mango frizzante Cocktail je jemně perlívo víno Moscato z oblasti Asti, které se kombinuje při maceraci se skutečnou...
Bublinky s melounem, lepší už to být nemůže! MELONSECCO je nový trend z Itálie. Italské perlivé víno se svěžím melounem a nádechem máty.
Objevte perlivé Limonsecco. Chuť je mixem čerstvého Limoncella a perlivého Vino Frizzante. Je to ideální nápoj pro teplé dny a vlahé noci....
Versetto Prosecco Asolo DOCG Superiore Brut má jasně světlě slámovou barva s jemnou, perzistentní pěnou a jemnozrnnou perleťí. Ve vůni se projevuje...
Red Orange Mimosa se rodí spojením prosecco brut vlastní výroby se šťávou z nejkvalitnějších červených sicilských pomerančů : "Moro", "Tarocco" a...
Lucie Prosecco Treviso DOC Brut má světlou slámovou barvu se zelenkavými odstíny, s krémovou pěnou a jemnou perzistencí. Ovocná vůně křupavé hrušky...
Lucie Prosecco Treviso DOC Extra Dry má jemnou perleť, perzistentní a temperamentní. Ve vůni překypuje intenzivním buketem zlatého jablka a hrušky,...
Prozkoumejte svět šumivých vín s námi - provedeme vás vzrušujícími chutěmi s jemným perlením na patře.
Mezi jednotlivými druhy šumivých vín najdeme kromě nejznámějšího šampaňského i mnoho dalších vín. Prosecco, Cava a sekty. Každý z nich odlišuje jiný region výroby a v konečném důsledku i chuť.
Šumivá vína podle cukernatosti
- Brut natur (přírodně tvrdé): do 3 cukru na 1 litr vína
- Extra brut (zváště tvrdé): obsahují 0-6 g cukru na 1 litr vína
- Brut (tvrdé): obsahují do 12 g cukru na 1 litr vína
- Extra Dry (zvláště suché): obsahují 12-17 g cukru na 1 litr vína
- Sec (suché): obsahují 17-32 g cukru na 1 litr vína
- Demi-sec (polosuché, polosladké): obsahují 32-50 g cukru na 1 litr vína
- Doux (sladké): obsahují nad 50 g cukru na 1 litr vína