Červená vína
Červená vína se vyrábí jen z tmavě zbarvených hroznů, jelikož pouze tato vinná réva v sobě obsahuje červené barvivo. Jejich konečná barva se mění na základě stáří vína. Můžete se tedy potkat s lákavou fialovou, červenou nebo tmavou až hnědou barvou vína. S tím, jak červené víno stárne, jeho barva je méně koncentrovaná.
POLVANERA Primitivo Puglia IGT Organic 2021 - hrozny pro výrobu tohoto vína dozrávají v unikátních podmínkách vulkanických půd Kampánie na vinicích...
POLVANERA Primitivo Gioia Del Colle DOC Organic 2020 - hrozny pro výrobu tohoto vína dozrávají v unikátních podmínkách vulkanických půd Kampánie na...
Terre di Rai Merlot IGT má rubínově červenou barvu s fialovými odlesky. Ve vůni připomíná třešně, smíšené bobule s náznaky skořice. Plné, měkké...
Princess Alternativa Rosso Dry Superiore je italské nealkoholické tiché víno intenzivní granátově červené barvy. Vůně je květinová s nádechem...
Chuť červených vín bývá silnější a výraznější než u bílých vín. Hlavním faktorem, který určí konečnou chuť samotného vína, je samozřejmě zvolená odrůda a vinařství.
Servírování červeného vína se provádí v pokojové teplotě okolo 15 °C. Červená vína jsou obecně vhodná k sýrům, masům, ale i dezertům. Ideální kombinace vína a pokrmu ale neexistuje. Spousta lidí miluje červené víno jen jako způsob, jak si zpříjemnit běžný den nebo večer s přáteli.
Červená vína podle cukernatosti
- suchá: obsahují nejméně zbytkového cukru, nejvýše 4 g cukru na 1 litr vína
- polosuchá: vyrábí se převážně z aromatických odrůd, obsahují 4,1-12 g cukru na 1 litr vína
- polosladká: obsah cukru je zde už větší, a proto jsou polosladká vína preferována ženami, obsahují 12,1-45 g cukru na 1 litr vína
- sladká: vína vyrobena z velmi vyzrálých hroznů obsahující nejvíce cukru, a to minimálně 45 g cukru na 1 litr vína