Aperitivy
Stejně jako parádně začínající večer, by i konzumace jídla měla začít něčím příjemným. Aperitiv, tento klíčový nápoj, správně naladí atmosféru, navnadí žaludek na příchod lahůdek a zkrátí dobu čekání na první chod. Je ideální pro prvotní seznámení s hosty, obzvláště s těmi, které vidíme poprvé.
Fragolino Rosso z Terre del Sole je kultovní perlivé víno z italské vinařské oblasti Veneto, které přesvědčí svou svěží, nekomplikovanou a nádherně...
Decordi Fragolino Rosso Castel Borgo je kultovní perlivé víno z italské vinařské oblasti Lombardie, které přesvědčí svou svěží, nekomplikovanou a...
Princess Alternativa Bollicine Rosato Sweet je italské nealkoholické šumivé víno intenzivně růžové barvy. Ve vůni tóny lesních plodů. Chuť je...
Princess Alternativa Bollicine Bianco Sweet je italské nealkoholické šumivé víno sytě slámově žluté barvy. Květinová vůně s tóny posekané trávy a...
Decordi Fragolino Rosato Castel Borgo je kultovní perlivé růžové víno z italské vinařské oblasti Lombardie, které přesvědčí svou svěží,...
Správný hostitel by neměl tento nápoj podcenit a je vhodné ho zařadit do svého menu. Aperitivy mohou být různorodé: od lehkých sektů, šampaňských, suchých bílých či červených vín, po sladké varianty jako Becherovka, portské víno, Martini či sherry. Nechybí ani lihoviny, hořké nebo hořkosladké likéry.
Podává se zhruba 15–20 minut před začátkem jídla a v malém množství, aby probudil chuť na jídlo. Historie aperitivu sahá až do starého Říma, kde se pil k přípravě trávicího traktu na nadcházející hostinu. Postupem času se z aperitivu stala sofistikovaná záležitost, zejména díky Italům, kteří vytvořili oblíbené aperitivy jako Campari, Martini, Cinzano, Bellini, Rossini, Puccini či Mimosu.
V poslední době získal popularitu i italský aperitiv Aperol s hořkosladkou chutí pomerančů. Je oblíbený zejména v letních dnech v kombinaci s prossecem a sodou, vytvářející nápoj zvaný spritz.