Primitivo - úžasná vína z regionu Puglia

Varianta odrůdy vína známá jako Primitivo je proslulá svým brzkým kvetením, zráním i dozráváním. Sklizeň této odrůdy obvykle probíhá mezi polovinou srpna a polovinou září. Slovo "Primitivo" vychází z latinského výrazu „primativus“ nebo italského „primaticcio“, což v obou jazycích znamená „časně dozrávající“. Primitivo se historicky vyvíjelo v apulijském městečku Gioia del Colle, kde na konci 18. století Don Francesco Filippo Indellicati založil první vinici věnovanou této odrůdě. Postupně se Primitivo rozšířilo po celém regionu.

Primitivo_botego_cz_clanek-min

Záhada původu Primitiva byla dlouho nevyřešená, podobně jako u mnoha jiných odrůd. Teprve v roce 1967 profesor Austin Davis z University of California, Davis, odhalil, že Primitivo a Zinfandel jsou geneticky shodné. V roce 2001 bylo konečně zjištěno, že obě odrůdy pocházejí z Balkánu, přesněji z chorvatské odrůdy Crljenak Kaštelanski, známé již v 15. století.

V posledních deseti letech se rozloha vinic Primitiva v Apulii (italsky Puglia) zvýšila o 40 % a nyní zaujímá přes 11 000 hektarů. Nejlepší Primitiva se vyrábí poblíž Bari, v oblasti Primitivo Gioia del Colle, a na jihu v oblasti Manduria. Vinice v Gioia del Colle jsou umístěny ve výšce 250 až 500 metrů nad mořem na svazích, což je na rozdíl od rovinatých vinic v Mandurii. Gioia del Colle má nižší průměrné teploty, větší rozdíly mezi denními a nočními teplotami a vápenité půdy, na rozdíl od červeného jílu typického pro Mandurii. Primitivo z Gioia del Colle je proto méně přezrálé, jemnější a elegantnější s vysokým obsahem aromatických látek a vyšší kyselostí. Společným znakem všech Primitiv je vysoký obsah alkoholu, často dosahující 15 až 17 %.

(Synonyma Primitiva: Zinfandel, Vranac, Vranec, Crljenak Kaštelanski, Tribidrag, P. di Manduria, P. di Gioia, Primativo, Zagarese, Sagarese...)

Primitivo di Manduria DOC - je nejznámější oblastí pro Primitivo s půdou bohatou na železo. Vína jsou bohatá, ovocná a koncentrovaná.

Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG - je klasifikace přírodně sladkých vín z odrůdy Primitivo z oblasti Manduria. Hrozny Primitivo se sklízejí později a nechávají se sušit na slunci. Výroba je podobná appassimentu, cukry se koncentrují v hroznech. 

Gioia del Colle Primitivo DOC - nachází se na severozápadě. Vína jsou hladší, jemnější, mají ovocný výraz s příjemnou tříslovinnou strukturou a kyselinkou. 

Salento IGT - představuje největší vinařskou oblast. 85 % vinic tvoří Primitivo a 15 % Negroamaro, Fiano, Aglianicoy a další odrůdy. Vyrábí se zde až 70 % celkové produkce Primitiva.

Vína z této odrůdy jsou známá svou šťavnatou vůní lesních plodů doplněnou sladkou vanilkou s lahodnou marmeládovou chutí přezrálého ovoce doplněnou ovocnými tóny zralých třešní, borůvek, ostružin a malin s nádechem lékořice a orientálního koření. Chuť je plná až robustní s měkkou tříslovinou a opečeným termálním charakterem.