Pet-nat

Pet – nat (z fr. Pétillant-naturel, přírodně šumivé) vycházející ze starobylé metody rurale. Pet – nat je netiché víno, vyrobené částečným primárním kvašením moštu v tanku (nebo sudu) a částečným kvašením v láhvi pod korunkovým uzávěrem. Na rozdíl od šampaňského (a jiných vín šampaňského typu) je vynechané tzv. druhotné kvašení s přídavkem expedičního likéru. Tlak CO2 v láhvi při výrobě Pet – nat je prakticky nepředvídatelný a otevírání takové láhve může být někdy dobrodružstvím.

Lehce šumivé víno typu Pet – nat je mnohem lehčí než tradičně vyrobená šumivá vína, alkohol je kolem 10%, nepřidávají se žádné kvasinky, cukr, alkohol atd.. Víno má velmi primární hroznový projev jak ve vůni, tak v chuti a je vyhledávané v gastronomii.

Podobný typ vín se vyráběl pravděpodobně již v antickém Římě, v té době i na území dnešní Francie (v Limoux, odkud vína někdy šumivá chválil již římský historik Titus Livius), zde se prokazatelně vyrábělo od r. 1530 jako známé Blanquette de Limoux.