Pesta
Pesto je jednou z nejoblíbenějších omáček na těstoviny v Itálii. Vzniklo v Ligurii, konkrétně v Janově. Tato chutná omáčka je vyrobena z bazalky, extra panenského olivového oleje, parmazánu, sýra pecorino, piniových oříšků, česneku a soli, tradičně rozemletých v keramickém nebo mramorovém hmoždíři.
Pesto alla Genovese je tradiční zelená omáčka, jejíž dominantní ingrediencí je bazalka. Toto pesto má své kořeny v regionu Ligurie na severu Itálie.
Sušená rajčata jsou klíčovou ingrediencí červeného pesta, která tomuto krému propůjčují charakteristickou červenou barvu a bohatou středomořskou chuť.
Pistáciové pesto, i když méně tradiční, vás rychle okouzlí svou svěžestí, výrazným aromatem a jedinečnou chutí pistáciových oříšků. Tato neobvyklá...
- Klasické bazalkové pesto - Pesto alla genovese
- Salámové pesto s parmezánem - Pesto Modenese (Vyrábí se ze salámu, parmezánu, česneku, rozmarýnu nebo tymiánu)
- Bazalkové pesto s rajčaty - Pesto alla Trapanese (Vyrábí se z bazalky, rajčat, mandlí, česneku, olivového oleje a parmezánu)
- Červené pesto - Pesto Rosso (Vyrábí ze sušených rajčat, mandlí, vloček červené papriky, rozmarýnu, olivového oleje a česneku.)
Výhodou pesta je, že má široké využití a lze připravit z nejrůznějších surovin! Pesto můžete využít jako výbornou omáčku na těstoviny, pokapat si jím pizzu, promazat bagetu, burger nebo wrap. Můžete v něm třeba ugrilovat výbornou rybu, naplnit jím kuřecí prsa nebo promazat italské lasagne. Ideální je přidat pesto do skoro každého salátu, čímž nejen dodáte neodolatelnou a svěží chuť, ale je oproti majonéze či jiným salátovým zálivkám zdravější. Samozřejmě můžete samotné pesto použít jako dip nebo jej smíchat s jogurtem a vytvořit tak výborný bazalkový dip.
Ano, pesto můžete natřít například na pizzu, bagetu, lasagne a poté dát zapéct. Jak jsme psali výše, můžete v něm marinovat ryby a poté upéct. Tepelná úprava pesta je vhodná.