Šampaňské
Šampaňské (Champagne) je speciální značkové šumivé víno z francouzské vinařské oblasti Champagne – Ardenne. Tradičně se vyrábí z odrůd Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier (Mlynářka), výroba šampaňského podléhá mnoha přísným požadavkům a omezením ze strany úřadů. Dekret, kterým francouzská vláda vymezila vinice, ze kterých lze vyrábět šumivé víno se značkou „Champagne“, byl vydán 17. prosince 1908. Pouze víno z této vinařské oblasti smí tedy užívat název podle oblasti Champagne, ostatní šumivá vína z Francie nesou název „crémant“. Mimo Francii např. Cava, či všeobecně jinde ve světě sekt aj..
Traduje se, že druhotné kvašení vína v láhvi objevil páter Dom Perignon (1639–1715), skutečností ale je, že již v r. 1530 se šumivé víno s úspěchem vyrábělo v jihozápadní Francii, známé jako Blanquette de Limoux. Netiché víno (rozuměj víno s bublinkami) uměli vinaři vyrábět již ve starověkém Římě, v dnešní době jsou tyto starověké metody uplatňované např. při výrobě perlivého vína Pet – nat. Kdo první ale v historii použil druhotné kvašení v láhvi se neví.
Málo se rovněž ví, že dvě odrůdy ze kterých se vyrábí „bílé“ šampaňské jsou odrůdy modré a to Pinot Noir a Mlynářka. Většina šampaňských vín je přitom bílé barvy, malá část rosé. Hrozny se zpracovávají metodou výroby klaretu.
Technologie výroby šumivého vína klasickou šampaňskou metodou (metode champenoise) spočívá v druhotné kvašení vína v lahvích vybavených tirážním likérem, probíhá v pupitrech nebo gyropaletách.