Tajemství nejstaršího vinařství ve Valdobbiadene

Starobylý vinný sklep Confraternita del Prosecco - Tajemství nejstaršího vinařství ve Valdobbiadene!

Od roku 1946 je starobylý sklep rodiny Varaschin Brunoro sídlem bratrstva Prosecco, kde se mezi stoletými legendami každoročně volí nejlepší láhev Spumante Valdobbiadene DOCG. Pojďme a odhalme jeho tajemství.

Příběh starobylého vinného sklepa začíná ve druhé polovině 19. století, kdy rodina Brunorových začala doma vyrábět kvašené prosecco, přímo v centru San Pietro di Barbozza. Průkopníci jeho řemesla, ve 20. letech 20. století jej jako první označili, kdy se ještě vyráběl pouze pro vlastní spotřebu, a kolem roku 1930 založil vášnivý enolog Isidoro Brunoro první „profesionální“ vinařství v této oblasti. do jeho domu spolu s Giulianem Bortolomiolem, Umbertem Bortolotti a Mario Geronazzo.

V roce 1946 dali za pomoci dalších enologů život Konfraternitě Prosecco di Valdobbiadene s ušlechtilým cílem pomoci území zotavit se po druhé světové válce díky ochraně a zhodnocování jeho hlavního plodu, Prosecca. Jako velitelství Bratrstva si vybrali klenutou stárnoucí jeskyni z roku 1931, která je součástí sklepení rodiny Brunoro.
 
Tajemstva_nejstarsiho vinarstvi ve Valdobbiadene_botego_cz-min
 
Rád oživuji v lidech, které vítám v našem Sklepu a v Osterii, všechny ty neobyčejné emoce prožité v těchto kopcích. (Manuel Cortigiano, Varaschinova rodina)
Emma Brunoro se mezitím zamiluje do Mattea Varaschina, který ve 30. letech minulého století založil vlastní vinařství, a sňatkem položili základy spojení obou rodin a jejich významné vinařské historie. Dnes se sídlo Confraternita ve skutečnosti nachází uvnitř Casa Brunoro, degustační místnosti Cantine Varaschin.

Do tajemné jeskyně se vchází malými dvířky zakončenými symbolickým latinským nápisem „Hac ad cellam vinariam desensus cave ne incertus ascendas“ (jakmile vstoupíte do tohoto vinného sklepa, východ bude nejistý), který vybrali zakladatelé vinného sklepa s ostrou ironií.

Překročit práh Confraternity je velmi silná emoce: bude to pro omamnou vůni, stěny plné starých lahví a historických památek, ale především pro úžas, který vzbuzují nádherné alegorické fresky vytvořené v roce 1966 umělcem Gigi Cappellin, které pokrývají klenby...
 

Tajemstva_nejstarsiho vinarstvi ve Valdobbiadene_botego_cz_3-min

Hlavní obraz, na levé stěně uprostřed, ukazuje tým mladých podnikatelů a vinařů, kteří v roce 1946 s velkou vizí položili základy budoucího bohatství „žlutého zlata“ Valdobbiadene. Ve skutečnosti můžeme zprava v červeném oblečení zahlédnout majitele domu Isidora Brunora, prvního velmistra, Umberta Bortolottiho, Piera Bertona, Nina Franca, enologa a palírníka Maria Geronazzo Giuliana Bortolomiola a Carla Biasiotta.

Dnes má asi 150 členů, kteří jsou součástí Confraternity of Valdobbiadene, mimo jiné kustodů krásné tradice zrozené v roce 1969: každý z nich jednou ročně přináší anonymní láhev Spumante Valdobbiadene DOCG, která se účastní slepé ochutnávky, která končí. s volbou toho nejlepšího. Rok 1969 není náhodný: ve skutečnosti je to rok uznání označení DOC pro Prosecco di Valdobbiadene, které se později v roce 2009 stalo DOCG.

Z vybraného vína je vyrobeno 5000 číslovaných lahví s označením Confraternity s cílem poskytnout spotřebiteli referenční bod pro hodnocení a poznání toho nejlepšího Valdobbiadene DOCG.

Tajemstva_nejstarsiho vinarstvi ve Valdobbiadene_botego_cz_2-min

Mezi klenbami tohoto historického vinného sklepa se skrývá mnoho tajemství a příběhů. Od otvoru ve stropě, ze kterého kdysi rodina Brunoro spouštěla ​​víno vyrobené v horním patře do jeskyně, aby ho nechalo kvasit při dokonalé teplotě, konstantních 15 stupňů, až po roli hlavního hrdiny slavného filmu Finchè c' è Prosecco c'è Speranza, až po mnoho alegorií přítomných v námětech fresek.

Dnes je to Manuel, čtvrtá generace rodiny Varaschinů, která s velkou vášní vede jak Casa Brunoro, tak prohlídky vinného sklepa bratrstva s průvodcem. Řekne vám tyto a další zázraky, aniž by vás nechal ochutnat vína produkovaná jeho vinařstvím, včetně dvou skutečných skvostů: Orfeo 1969 Valdobbiadene Superiore DOCG Rive di Santo Stefano Millesimato Brut a Vin Santo Ultima Ua, 100% hroznů Glera, vyrobených více více než 100 let se stejným tajným rodinným receptem.

Tajemstva_nejstarsiho vinarstvi ve Valdobbiadene_botego_cz_4-min

Od první označené láhve Prosecco di Valdobbiadene, která pochází z roku 1923, uplynulo téměř sto let a dodnes je možné ji vidět v místě jejího zrodu v Casa Brunoro ve vitríně umístěné v degustační místnosti.