Asolo Prosecco
Oblast Asolo Prosecco se nachází v provincii Treviso, na úpatí hory Monte Grappa, na vysokých kopcích západně od řeky Piavy, nedaleko Dolomit.
Územní a klimatické charakteristiky označení Asolo, od roku 2009 DOCG, jsou podobné jako u kopců Conegliano a Valdobbiadene, které se nacházejí několik kilometrů severovýchodně.
V roce 2009 byl schválen nový systém kvality Prosecca s Prosecco doc na základně, Prosecco doc Treviso a na vrcholu Asolo Prosecco superiore docg, Conegliano Valdobbiadene docg a Cartizze docg na špičce pyramidy.
Odůdy:
Základní odrůdou Asolo Prosecco je glera, poloaromatická odrůda révy vinné s ideálními vlastnostmi pro výrobu šumivého vína: mírná akumulace cukrů, dobrá přítomnost kyselin a aromatických látek. Charakteristické tóny glera: vistárie, jablko, hruška.
Může být doplněna jednou nebo více z osmi moštových odrůd povolených v dané apelaci. Autochtonní moštové odrůdy verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga a mezinárodní Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris nebo Pinot Noir vinifikované v bílém případě lze použít za předpokladu, že jejich podíl nepřesahuje maximálně 15 % složení.
Některé technické údaje:
- Na etiketě nebo na zadní etiketě se objevuje název Asolo Prosecco Superiore Docg.
- Maximální výnos hroznů na hektar nepřesahuje 13,5 tuny.
- Vinice se nacházejí na svahu s dobrou expozicí, s nadmořskou výškou od 100 do 450 metrů nad mořem.
Klima a půda:
- Podnebí je mírné.
- Podhůří Alp působí jako štít proti studeným severním větrům: jaro a podzim jsou mírné a letní teploty dosahují v průměru 22,6 °C.
- Jižní poloha vinic a tvar svahů, kolmých na chladné severovýchodní větry, zaručují dobrý termický výlet.
- Srážky - 700 mm - jsou rozloženy od dubna do září, kopcovitý terén zaručuje snadný odvod přebytečné vody.
- Krajina Asolo Prosecco je sledem luk, hájů a vinic. Velmi mírná morfologie těchto kopců je výsledkem eroze půd mořského původu, které vznikly při vzniku sousedních Alp. Půdy těchto krasových kopců jsou bohaté na minerály, vápence a jíly typické červené barvy. Středně hluboké nabízejí dobrou zásobu vody.
- Zvláštní konfigurace půdy vedla k vytvoření více než 2000 přirozených dutin zvaných závrty, které poskytují dokonalý podpovrchový odvodňovací systém.
- Charakter půdy, slunečná expozice, dobré teplotní rozmezí zejména na konci léta, dobré rozložení srážek... Tento terroir umožňuje glera nejlépe vyjádřit vlastnosti, které tvoří typičnost vína Prosecco: ovocné vůně - jablko, hruška, broskev, meruňka - a květinové vůně - vistárie, bílé květy - svěžest, kyselost a aromatická intenzita
- Dodává vínům z Asola krásnou minerální strukturu a chutnou stránku.
Typologie:
Asolo Prosecco Docg – Tiché víno
- Malá produkce hroznů Glera verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga je určena k výrobě tichého vína.
- Minimální celkový obsah alkoholu v % objemových: 10,50 % objemových.
Asolo Prosecco Spumante Superiore Docg – Šumivé víno
- Tradiční metoda neboli charmat.
- Může to být extra-brut, brut, extra dry, dry a demisec.
- Odkazy na rok a termín millesimato na štítku jsou nepovinné. Je-li to uvedeno, musí být produkt získán s obsahem nejméně 85 % vína referenčního ročníku.
- Minimální celkový obsah alkoholu v % objemových: 11,00 % objemových .
Asolo Prosecco Frizzante Docg Sui lieviti ColFondo- Šumivé víno na kvasničných kalech
- U tohoto typu, který se tradičně vyrábí kvašením v láhvi, je možná přítomnost závoje. V tomto případě musí být na etiketě uveden údaj "rifermentazione in bottiglia".
- Minimální celkový obsah alkoholu v % objemových: 10,50 % objemových.