Asolo Prosecco

Oblast Asolo Prosecco se nachází v provincii Treviso, na úpatí hory Monte Grappa, na vysokých kopcích západně od řeky Piavy, nedaleko Dolomit.

Územní a klimatické charakteristiky označení Asolo, od roku 2009 DOCG, jsou podobné jako u kopců Conegliano a Valdobbiadene, které se nacházejí několik kilometrů severovýchodně.

V roce 2009 byl schválen nový systém kvality Prosecca s Prosecco doc na základně, Prosecco doc Treviso a na vrcholu Asolo Prosecco superiore docg, Conegliano Valdobbiadene docg a Cartizze docg na špičce pyramidy.Asolo Prosecco Superiore DOCG_3_cz-min

Odůdy:

Základní odrůdou Asolo Prosecco je glera, poloaromatická odrůda révy vinné s ideálními vlastnostmi pro výrobu šumivého vína: mírná akumulace cukrů, dobrá přítomnost kyselin a aromatických látek. Charakteristické tóny glera: vistárie, jablko, hruška.

Může být doplněna jednou nebo více z osmi moštových odrůd povolených v dané apelaci. Autochtonní moštové odrůdy verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga a mezinárodní Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris nebo Pinot Noir vinifikované v bílém případě lze použít za předpokladu, že jejich podíl nepřesahuje maximálně 15 % složení.

Asolo Prosecco Superiore DOCG_4-min

Některé technické údaje:

  • Na etiketě nebo na zadní etiketě se objevuje název Asolo Prosecco Superiore Docg. 
  • Maximální výnos hroznů na hektar nepřesahuje 13,5 tuny. 
  • Vinice se nacházejí na svahu s dobrou expozicí, s nadmořskou výškou od 100 do 450 metrů nad mořem. 

Klima a půda:

  • Podnebí je mírné. 
  • Podhůří Alp působí jako štít proti studeným severním větrům: jaro a podzim jsou mírné a letní teploty dosahují v průměru 22,6 °C. 
  • Jižní poloha vinic a tvar svahů, kolmých na chladné severovýchodní větry, zaručují dobrý termický výlet. 
  • Srážky - 700 mm - jsou rozloženy od dubna do září, kopcovitý terén zaručuje snadný odvod přebytečné vody. 
  • Krajina Asolo Prosecco je sledem luk, hájů a vinic. Velmi mírná morfologie těchto kopců je výsledkem eroze půd mořského původu, které vznikly při vzniku sousedních Alp. Půdy těchto krasových kopců jsou bohaté na minerály, vápence a jíly typické červené barvy. Středně hluboké nabízejí dobrou zásobu vody. 
  • Zvláštní konfigurace půdy vedla k vytvoření více než 2000 přirozených dutin zvaných závrty, které poskytují dokonalý podpovrchový odvodňovací systém. 
  • Charakter půdy, slunečná expozice, dobré teplotní rozmezí zejména na konci léta, dobré rozložení srážek... Tento terroir umožňuje glera nejlépe vyjádřit vlastnosti, které tvoří typičnost vína Prosecco: ovocné vůně - jablko, hruška, broskev, meruňka - a květinové vůně - vistárie, bílé květy - svěžest, kyselost a aromatická intenzita 
  • Dodává vínům z Asola krásnou minerální strukturu a chutnou stránku.

Asolo Prosecco Superiore DOCG_5-min 

Typologie:

Asolo Prosecco Docg – Tiché víno

  • Malá produkce hroznů Glera verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga je určena k výrobě tichého vína. 
  • Minimální celkový obsah alkoholu v % objemových: 10,50 % objemových.

Asolo Prosecco Spumante Superiore Docg – Šumivé víno

  • Tradiční metoda neboli charmat.
  • Může to být extra-brut, brut, extra dry, dry a demisec.
  • Odkazy na rok a termín millesimato na štítku jsou nepovinné. Je-li to uvedeno, musí být produkt získán s obsahem nejméně 85 % vína referenčního ročníku. 
  • Minimální celkový obsah alkoholu v % objemových: 11,00 % objemových .

Asolo Prosecco Frizzante Docg Sui lieviti ColFondo- Šumivé víno na kvasničných kalech

  • U tohoto typu, který se tradičně vyrábí kvašením v láhvi, je možná přítomnost závoje. V tomto případě musí být na etiketě uveden údaj "rifermentazione in bottiglia".
  • Minimální celkový obsah alkoholu v % objemových: 10,50 % objemových.

oblast prosecco-min